blogchudnutie

Zdravé tuky

Keď pred desaťročiami začali analyzovať priberanie americkej populácie, tak za hlavného nepriateľa bol označený tuk, ako taký. Nízkotučné potraviny začali byť označované ako jediné zdravé. Aj takto sa odštartovala jedna z veľkých zavádzajúcich kampaní a pritom naše telo potrebuje zdravé tuky.

Tuky sú popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch základných živín v našej strave. 

Tzv. neutrálne tuky, ktoré sú hlavnou zložkou potravinových tukov, sú zložené z glycerolu a mastných kyselín. Tie sa delia na dve základné skupiny: nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny.

Aký je medzi nimi rozdiel, ktoré nám prospievajú a ktoré treba, naopak, obmedzovať?

Nasýtené mastné kyseliny (zlé tuky),

sú tie ktoré sa značne podieľajú na zvyšovaní hladiny cholesterolu v krvi a následne ukladaniu tukov na stenách ciev (ateroskleróza). Taktiež majú veľký podiel na výskyte srdcovo-cievnych ochorení, ako dôsledok postupného upchávania ciev a tým zníženého prúdenia krvi (infarkt, mozgová mŕtvica).

Nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky),

sú naopak pre zdravie dôležité a napomáhajú znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi, eliminujú riziko vzniku krvných zrazenín, majú antimutagénny účinok, chránia bunky pred poškodením.
Nenasýtené mastné kyseliny, sa ešte delia na mononenasýtené a polynenasýtené : omega-3 a omega-6

Potraviny, ktoré obsahujú mononenasýtené kyseliny sa nachádzajú napríklad v mandliach, v repkovom a olivovom oleji, v rôznych druhov orieškov, vo vlašských orechoch, v ľanových a tekvicových semenách i v sójových bôboch.

Polynenasýtené tuky sa nachádzajú najmä v tuku rýb a morských živočíchov (losos, makrel, sleď, haring, sardinky, tuniak), v rastlinných olejoch repkový, kukuričný a slnečnicový, v orechoch, v sóji, vo všetkých semenách olejnatých plodín a taktiež v avokáde.

Niektoré z polynenasýtených mastných kyselín sú esenciálne, to znamená, že si ich organizmus nedokáže sám vytvoriť, človek ich musí prijímať v potrave, presne tak ako vitamíny a minerály. Jedna sa o polynenasýtené kyseliny z radu omega-3 a omega-6, ktoré nie sú v strave dostačujúco zastúpené.

Úplne sa vyhnite hydrogénovaným olejom, stuženým tukom a niektorým margarínom, ktoré obsahujú trans-mastné kyseliny. Trans-mastné kyseliny sú najškodlivejším druhom tukov.

Nebojte sa olivového oleja, nevyhýbajte sa rybám a doprajte si racionálny a vyvážený pomer nenasýtených tukov.

Prečítajte si aj Pravdy a klamstvá o tukoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fill out this field
Fill out this field
Prosím uveďte správnu/funkčnú emailovú adresu.

Menu